Η εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας τοu Δnμοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης του κοινού της πόλης παρουσιάζουν τον β' κύκλο ομιλιών με κύριο άξονα τη Βυζαντινή Θράκη. Ειδικοί επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και φιλόλογοι θα προβάλουν πτυχές της ιστορίας μιας περιοχής που από ρωμαϊκή επαρχία του ανατολικού
τμήματος της αυτοκρατορίας γίνεται το επίκεντρο αυτής, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξή της μέχρι και την τελική της πτώση.
Ορόσημο της ιστορίας της περιοχής της Θράκης αποτελεί το 330 μ.Χ., το έτος που ο Κωνσταντίνος Α' μεταφέρει την πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Η ίδρυση νέων πόλεων επί της Εγνατίας οδού, όπως της Αναστασιουπόλεως και της Μαξιμιανουπόλεως, αλλά και η οχύρωσή τους με ισχυρά τείχη αποδεικνύουν τn διαρκή μέριμνα της βασιλεύουσας για την ενδοχώρα της Κωνσταντίνου Πόλεως. Η σταδιακή κατάληψη της Θράκης από το 1354 έως το 1371 από τους Οθωμανούς σήμανε την αρχή του τέλους για τη βυζαντινή αυτοκρατορία που έχασε το ισχυρό της προπύργιο και σύντομα υπέκυψε με τη σειρά της στην οθωμανική κυριαρχία.